Ločujmo odpadke

Prihodnost zemlje je v naših rokah

 

»Zemlja umira. Reke, jezera, morja in pitna voda so iz dneva v dan bolj onesnaženi. Tudi zrak, ki ga dihamo, je vse bolj umazan. Nad našim planetom, 20 do 30 tisoč metrov visoko, se širijo ozonske luknje, skozi katere prodirajo na Zemljo rakotvorni ultravioletni sončni žarki. Na nas pada kisel dež, ki uničuje gozdove in rastlinstvo, širijo se puščave … Zaradi pojava tople grede temperatura na našem planetu narašča in grozi z neslutenimi posledicami. Prav tako se dušimo v odpadkih, ki jih je količinsko vsak dan več, hkrati pa postajajo čedalje bolj strupeni.« (Lobnik-Zorko, Železnik, 1992, str. 5)

GANGA nikoli ni imela svojega slogana, čeprav velja, da je le-ta eden pomembnejših dejavnikov grajenja blagovne znamke, saj izrazito pripomore k prepoznavnosti podjetja. Sedaj ga imamo. LOČUJMO ODPADKE, glasi. Pa ne, ker gradimo na prepoznavni blagovni znamki, ampak zato, ker je naše moralno poslanstvo pomen ločevanja odpadkov približati čim širšemu krogu ljudi.

“Ignorantia nocet” je latinski pregovor, ki je sicer manj znan kot “Carpe diem”, a ne tudi manj pomemben. Pomeni » Neznanje škodi«. Zato je potrebno znanje o ločevanju odpadkov širiti med ljudi povsod, kjer in kadarkoli je to mogoče. Vse se začne pri posamezniku. Pri ločevanju odpadkov. Doma. Na delovnem mestu. V vrtcu. Na otroških zabavah. V šoli.  Na piknikih. Šele potem pride vse ostalo.

Z ločenim zbiranjem zagotovimo, da koristni odpadki končajo v predelovalni industriji in ne na odlagališču, ter tako industriji vračamo surovine za proizvodnjo novih izdelkov in ohranjamo naravne vire. Slovenci še nismo dovolj ozaveščeni ali stimulirani, da bi z odpadki samoiniciativno ravnali na trajnosten in okolju prijazen način. Zato: LOČUJMO ODPADKE!

V nadaljevanju vam ponujamo povezavo do spletne strani naših okoljsko ozaveščenih prijateljev, ki so na enostaven in nazoren način pripravili osnovne informacije o ločevanju odpadkov (prednosti in pomen ločevanja, nevarnostih v primeru neločevanja, vplivih na okolje…). Vzemite si čas in obiščite njihovo spletno stran:

http://ozavescen.si/

http://ozavescen.si/